Z liści maliny można przygotować nalewkę, która w dawce 3 ml trzy razy dziennie może być wykorzystana na wiele różnych dolegliwości. W celu wykorzystania zewnętrznego, nakłada się ją na dotknięty chorobowo obszar (trądzik, egzema, żylaki). Śmiało można ją również wykorzystać w formie dodatku do kąpieli.
W celu produkcji nalewki, należy zalać spirytusem świeże liście maliny (powinny być zanurzone około 1 cm pod linią alkoholu). Proces przygotowania należy oczywiście poprzedzić dokładnym obmyciem liści.
Nowopowstałą nalewkę przelewamy do butelki, po czym dolewamy brandy do poziomu przewyższającego liście o około 1 cm. Prawidłowo zakręconą butelkę przenosimy w ciemne miejsce i macerujemy przez 14 dni regularnie mieszając. Po upłynięciu okresu naparu, odcedzamy nalewkę i umieszczamy ją w zaciemnionym pojemniku.
Mimo swojego wszechstronnego działania, herbata malinowa nie jest zalecana kobietom w ciąży – przed upływem 34 tygodnia ciąży, ze względu na stymulację macicy, może ona spowodować poronienie. W końcowym stadium ciąży może być wykorzystywana w celu przyśpieszenia porodu.