Dokładnie umyte i osuszone łodygi czosnku układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy czarnym zmielonym pieprzem i solą. Tak przygotowaną blachę z łodygami czosnku wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i pieczemy około 20 minut.
Upieczone łodyżki można posypać w zależności od upodobań tartym parmezanem albo sezamem lub skropić sokiem z cytryny. Tak przyrządzone łodygi czosnku mogą być znakomitym dodatkiem do wielu potraw, w tym do pieczonego mięsa.
Przytoczone przykłady świadczą o tym, że łodygi czosnku mogą znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Szkoda byłoby wyrzucać na kompost tak wartościowe produkty. Przysmaki z łodyżek czosnku urozmaicą Twoją kuchnię i wzbogacą walory smakowe przyrządzanych potraw. Powodzenia!