Malinowa Chmurka – Genialny deser, który poniesie Cię do nieba. Smakuje obłędnie i zachwyci każdego bez wyjątku

Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie dotąd jadłam. Mimo, że wymaga nieco czasu podczas przygotowania, jego smak doskonale rekompensuje cały czas oczekiwania.

 

Genialne połączenie smaków, które tworząc poszczególne warstwy pięknie wygląda i nikt nie jest w stanie przejść obok niego obojętnie.

Pięknie prezentuje się na każdym uroczystym oraz świątecznym stole, a na moim gości bardzo często. Moja rodzina jest nim zachwycona, uwielbia je i zawsze z niecierpliwością oczekuje, kiedy znów pojawi się na stole. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 45 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto kruche, warto jest przygotować sobie wcześniej. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj, potem zgnieć gładkie, jednolite ciasto.

2. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

3. Po tym czasie, wyłóż ciasto do formy o wymiarach 30×25 cm., wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.

4. Następnie, nakłuj całe ciasto widelcem i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190 stopni C, przez 20 minut.

 

SKŁADNIKI NA MALINOWĄ CHMURKĘ:
  • trzy galaretki malinowe
  • 600 g malin (mrożone lub świeże)
  • 3,5 szklanki wody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jeśli użyjesz mrożonych malin, rozmroź je wcześniej i dobrze odsącz wodę jaką puszczą na sitku. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, a następnie ostudź i wymieszaj z malinami. Potem wstaw do lodówki, aby galaretka lekko stężała.

2. Następnie, przełóż galaretkę równomiernie na upieczone i wystudzone ciasto. Wstaw je do lodówki, aby stężała całkowicie.

 

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 600 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki, ubij mikserem na jednolitą, gęstą masę. Wyłóż ją równomiernie na warstwę stężałej galaretki i wstaw do lodówki.

 

 

SKŁADNIKI NA BEZĘ:
  • 150 g cukru
  • 4 białka jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych

1. Białka jaj, ubij na gęstą i sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj cukier. Na koniec, dodaj mąkę ziemniaczaną. Masę, wyłóż do formy o wymiarach takich samych jak do ciasta, wyłożonej papierem do pieczenia i posyp płatkami migdałowymi.

2. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 140 stopni C, przez 1 godzinę. Po tym czasie, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki pozostaw na kolejne 15 minut. Całkowicie wystudzoną bezę, ułóż na wierzchu ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

 

Malinowa chmurka pięknie wygląda i znakomicie prezentuje się na uroczystym i świątecznym stole. Obok tego ciasta, nikt nie przejdzie obojętnie i zachwyci każdego bez wyjątku. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami.

error: Content is protected !!