Mandarynkowe ciasto – Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Jego aromat zostanie w Twoim domu na dłużej

Banalnie proste i ekspresowe ciasto z mandarynkami, które w całym domu pozostawi piękny aromat i Świąteczny klimat.

Przygotujesz je z tanich i łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Polecam w szczególności Paniom domu, które nie mają zbyt wiele czasu na Świąteczne wypieki. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 lub 3 żółtka,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 2 mandarynki średniej wielkości,
  • połowa saszetki cukru waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 125 ml świeżego mleka,
  • 25 g roztopionego masła do ciasta,
  • 25 g masła do polewy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru do posypania ciasta,
  • 2-3 łyżki cukru pudru (również do posypania ciasta).

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnym pojemniku, ubij żółtka z cukrem, roztopionym masłem, mlekiem, solą oraz cukrem waniliowym. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

2. Gotowe ciasto, przełóż do formy wysmarowanej masłem i wygładź. Na wierzchu, poukładaj cząstki mandarynek, posyp 2 łyżkami cukru i polej roztopionym masłem.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180° C, przez 30-35 minut. Gotowość, sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Gotowe!

 

Ciasto po upieczeniu wystudź i posyp obficie cukrem pudrem. Pięknie wygląda i wyjątkowo pachnie. Twoi goście będą nim z pewnością zachwyceni. Smacznego!

error: Content is protected !!