Marchewka z pomarańczą – Lekki, aromatyczny i pełny witamin dodatek do dań mięsnych na Świątecznym stole

Ciężkich i sycących tradycyjnych dań nie brakuje na Świątecznym stole, dlatego warto przygotować dodatkowo lekkie i zdrowe dodatki.

Marchewka z pomarańczą to idealny dodatek na taką okazję, jest świeża, chrupiąca, aromatyczna i pełna witamin. Minimalny zestaw składników i ekspresowe przygotowanie sprawi, że zakochasz się w niej od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pomarańcze
  • Ulubiony sos sałatkowy oraz oliwa z oliwek
  • 2 łyżki ulubionych nasion np. łuskany słonecznik lub sezam
  • Sól oraz pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Obrane pomarańcze, podziel na cząstki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż całość do miski i wymieszaj.

3. Następnie, dodaj łuskany słonecznik, sezam lub pestki dyni (w zależności od preferencji).

4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oliwa z oliwek i sosem do sałatek. Dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać namoczone wcześniej rodzynki. Gotowe!

Doskonały dodatek do dań mięsnych, będzie lekkim uzupełnieniem Świątecznych, tradycyjnych smaków. Smacznego!

error: Content is protected !!