Zaskakująco pyszna marynowana papryka, którą przygotujesz w zalewie musztardowej. Koniecznie ją przygotuj, a rodzina będzie pod wrażeniem

Lubię eksperymentować w kuchni, a później cieszysz się niesamowitym smakiem przegotowywanych przetworów z sezonowych warzyw lub owoców.

Jednym z ulubionych przepisów jest marynowana papryka w zaskakująco pysznej pikantnej zalewie musztardowej. Możesz ją podawać z daniami mięsnymi lub zajadać się nią jako przekąską. Koniecznie musisz ją spróbować, a na pewno posmakuje Tobie oraz Twoim bliskim.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg czerwonej oraz zielonej papryki
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml octu winnego
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 300 ml wody
  • 170 g ostrej musztardy

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku dokładnie umyj wszystkie papryki, po czym usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze paski.

2.W dużym garnku przygotuj zalewę, do której będzie potrzebne: woda, ocet, liście laurowe, kulki ziela angielskiego, sól, oraz cukier. Całość gotuj przez kilka minut, aż dokładnie rozpuszczą się wszystkie składniki.

 

 

3.Do gotującej się zalewy powoli wrzucaj pokrojoną paprykę. Całość gotuj przez co najmniej 15 minut pamiętając , aby co jakiś czas przemieszać.

4.Po upływie tego czasu, koniczynie za pomocą sitka wyjmij wszystką paprykę, którą odstaw na bok, aby ostygła.

5.W między czasie przygotuj marynatę. Do miski wlej olej oraz musztardę, całość dokładnie wymieszaj. Do lepszego smaku możesz przyprawić solą oraz pieprzem.

6.Przygotuj czyste dwa 0,5 l słoiki, o których włóż paprykę , następnie zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie zakręć pokrywkami, i tak przygotowane słoiki przechowuj w lodówce. Domowa marynowana papryka jest gotowa!

Tak przygotowaną paprykę możesz podawać z ziemniakami oraz ulubionym smażonym lub pieczonym mięsem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!