Marynowane pieczarki – Mistrzowska zalewa która sprawi, że będziesz chciała je jeść bez przerwy. Koniecznie musisz spróbować

Pieczarki w zalewie, według tego sprawdzonego przepisu to prawdziwy hit na moim stole. Zawsze mam chociaż słoiczek w swojej lodówce, ponieważ gości w moim menu bardzo często i serwuję je niemal na każdą okazję.

 

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis, polecam wszystkim miłośnikom pieczarek, ceniącym swój czas spędzony w kuchni. To genialna, samodzielna przekąska oraz idealny dodatek do wielu dań mięsnych. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • pieczarki 1kg
  • cebula 2 sztuki
  • cukier 1 łyżka
  • olej roślinny 75 ml
  • ocet 75 ml
  • goździki 10 sztuk
  • czosnek 6-8 ząbków
  • czarny pieprz 10 sztuk groszków
  • ziele angielskie 10 sztuk groszków
  • liść laurowy 6 sztuk
  • sól 1 łyżeczka
  • mielona kolendra 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki umyj i oczyść, większe pokrój na 2-3 części. Następnie, przełóż je na suchą patelnię i duś przez 5 minut w ich własnym soku który puszczą, do czasu aż odparuje.

 

2. W tym czasie, przygotuj marynatę: Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek na cienkie plasterki. Przełóż do wygodnej miski, dodaj goździki, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól oraz cukier.

 

3. Teraz dodaj ocet i wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Gotową marynatą, zalej pieczarki na patelni i gotuj razem na małym ogniu przez 5-7 minut.

 

5. Po tym czasie, przykryj pieczarki przykrywką, zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 3-4 minuty.

 

6. Na koniec, przełóż pieczarki wraz z zalewą do wysterylizowanych słoików, zamknij szczelnie przykrywkami i odstaw do góry dnem w ciepłe miejsce do wystygnięcia. Przykryj słoiki czystym, ciepłym ręcznikiem. Gotowe!

 

Marynowane pieczarki, po całkowitym wystygnięciu, możesz przechowywać w lodówce. Są idealną samodzielną przekąską lub świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Są tak pyszne, że nikogo nie zostawią wobec siebie obojętnym. Smacznego!

error: Content is protected !!