Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis, polecam wszystkim miłośnikom pieczarek, ceniącym swój czas spędzony w kuchni. To genialna, samodzielna przekąska oraz idealny dodatek do wielu dań mięsnych. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Pieczarki umyj i oczyść, większe pokrój na 2-3 części. Następnie, przełóż je na suchą patelnię i duś przez 5 minut w ich własnym soku który puszczą, do czasu aż odparuje.
2. W tym czasie, przygotuj marynatę: Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek na cienkie plasterki. Przełóż do wygodnej miski, dodaj goździki, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól oraz cukier.
3. Teraz dodaj ocet i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Gotową marynatą, zalej pieczarki na patelni i gotuj razem na małym ogniu przez 5-7 minut.
5. Po tym czasie, przykryj pieczarki przykrywką, zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 3-4 minuty.
6. Na koniec, przełóż pieczarki wraz z zalewą do wysterylizowanych słoików, zamknij szczelnie przykrywkami i odstaw do góry dnem w ciepłe miejsce do wystygnięcia. Przykryj słoiki czystym, ciepłym ręcznikiem. Gotowe!