Uwaga! Proporcje podanych składników, zastosuj według uznania. Wszystko zależy od Twoich preferencji i wielkości użytego naczynia.
1. Mięso umyj, oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na średnią kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidory w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, układaj warstwami: Najpierw mięso, potem cebulę, starte ziemniaki i plasterki pomidora. Warstwę z pomidorów, wysmaruj majonezem.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia, posyp całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym serem żółtym i posiekanymi ziołami. Piecz przez 5 minut do czasu, aż ser się rozpuści. Smacznego!
Genialne mięsko pod smaczną kołderką podawaj na ciepło, bezpośrednio po zapieczeniu.