Mięsko pod smaczną kołderką – To danie, to prawdziwa eksplozja smaku. Wygląda pięknie i smakuje wyjątkowo

Przepis na mięsko pod smaczną kołderką, dostałam od swojej cioci. Kiedy pierwszy raz przygotowałam je w domu, moi bliscy zakochali się w nim od pierwszego kęsa. Od tej pory, gości na moim stole bardzo często. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mięso drobiowe,
  • ziemniaki,
  • cebula,
  • pomidory,
  • czosnek,
  • ser żółty,
  • świeże zioła i majonez do smaku.

Uwaga! Proporcje podanych składników, zastosuj według uznania. Wszystko zależy od Twoich preferencji i wielkości użytego naczynia.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na średnią kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidory w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

3. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, układaj warstwami: Najpierw mięso, potem cebulę, starte ziemniaki i plasterki pomidora. Warstwę z pomidorów, wysmaruj majonezem.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40 minut.

 

Na 5 minut przed końcem pieczenia, posyp całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym serem żółtym i posiekanymi ziołami. Piecz przez 5 minut do czasu, aż ser się rozpuści. Smacznego!

Genialne mięsko pod smaczną kołderką podawaj na ciepło, bezpośrednio po zapieczeniu.

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!