Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przyrządzone, jest idealne na każdą okazję

Próbowałam wielu przepisów na mięso idealne. Żaden z nich nie sprostał moim oczekiwaniom na tyle,żeby sięgnąć po niego drugi raz.

 

Odkąd mam ten przepis, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest idealne. Przyrządzam je bardzo często, ponieważ zawsze smakuje wyśmienicie i wprost rozpływa się w ustach. Moja rodzina pokochała ten smak od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 400 g cebuli
  • 50 ml wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g klarowanego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Potem pokrój je na większe kawałki i przełóż do garnka. Następnie obierz cebulę, pokrój ją w piórka i poukładaj równomiernie na mięsie. Teraz dodaj 100 g. klarowanego masła i zalej 50 ml wody.

 

2. Przykryj garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Duś na małym ogniu przez 1 godzinę. Potem, dopraw do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

 

3. Teraz wymieszaj wszystko i duś jeszcze przez 1,5 godziny pod przykryciem. Gotowe!

 

Tak przygotowane mięso, możesz podać bezpośrednio po ugotowaniu, do puree z ziemniaków, ryżu lub kaszy z zestawem surówek ze świeżych warzyw. Możesz również przełożyć gotowe mięso do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Wtedy przyda się na każdą okazję. Smacznego!

error: Content is protected !!