Zawsze jest miękkie, delikatne i aromatyczne, świetnie smakuje z ciemnym sosem pieczeniowym do puree z ziemniaków i surówką ze świeżych warzyw oraz na zimno – na świeżym pieczywie, najlepiej domowym. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Mięso umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Przygotuj marynatę: W oleju, wymieszaj z wszystkimi przyprawami.
3. Przygotowaną marynatą natrzyj dobrze mięso – wymasowane mięso jest bardziej delikatne. Dodatkowo, możesz wzbogacić smak mięsa, dodając rozmaryn lub jałowiec. Wystarczy ułożyć gałązkę wzdłuż mięsa. Potem owiń dokładnie mięso folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
4. Po tym czasie, przełóż mięso na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez godzinę. Wtedy rozwiń folię i piecz jeszcze kolejne 15 minut. Gotowe!