Mięso pieczone w folii – Delikatne, soczyste i aromatyczne. Tak upieczone, smakuje wyjątkowo

Mięso pieczone w folii gości na moim stole bardzo często, podaję je zarówno na niedzielny obiad oraz podczas najróżniejszych uroczystości rodzinnych i świąt.

 

Zawsze jest miękkie, delikatne i aromatyczne, świetnie smakuje z ciemnym sosem pieczeniowym do puree z ziemniaków i surówką ze świeżych warzyw oraz na zimno – na świeżym pieczywie, najlepiej domowym. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1-1,5 kg mięsa (schab, karkówka)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli, cukru, pieprzu
  • mielona czerwona papryka i kurkuma
  • 3 łyżki oleju roślinnego

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.

2. Przygotuj marynatę: W oleju, wymieszaj z wszystkimi przyprawami.

 

3. Przygotowaną marynatą natrzyj dobrze mięso – wymasowane mięso jest bardziej delikatne. Dodatkowo, możesz wzbogacić smak mięsa, dodając rozmaryn lub jałowiec. Wystarczy ułożyć gałązkę wzdłuż mięsa. Potem owiń dokładnie mięso folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

4. Po tym czasie, przełóż mięso na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez godzinę. Wtedy rozwiń folię i piecz jeszcze kolejne 15 minut. Gotowe!

 

Genialne, aromatyczne mięso świetnie smakuje na ciepło do ziemniaków lub ryżu i na zimno ze świeżym pieczywem. Smacznego!

error: Content is protected !!