Muszę jednak uprzedzić, że przygotowanie pysznego migdałowca zajmuje nieco czasu, ale jego smak jest wart zarówno włożonej pracy jak i czasu oczekiwania. Moi bliscy, rodzina i znajomi są nim zachwyceni, więc koniecznie musisz spróbować. Do dzieła!
1. W misce, wymieszaj mikserem 1,5 szklanki mleka z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, budyniem i jajkiem. W garnku, podgrzej resztę mleka, dodaj masło, cukier wanilinowy i cukier.
2. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej przygotowaną wcześniej mieszankę.
3. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj do czasu, aż znikną grudki i masa zgęstnieje. Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
4. Na suchej patelni, upraż płatki migdałowe. W 1/3 szklanki ciepłej wody, rozpuść żelatynę, śmietankę ubij mikserem z 1 łyżeczką cukru pudru na sztywno. Potem, dodaj rozpuszczona żelatynę i wymieszaj. Formę o wymiarach 32×22 cm. wyłóż papierem do pieczenia.
5. Teraz układaj warstwami: Najpierw krakersy, potem zimna masa budyniowa, kolejna warstwa krakersów, kajmak, bita śmietana i prażone migdały. Gotowe!
Przed podaniem, wstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej 3 godziny. Smacznego!