Miodowe pierniki z karmelem – Aromat wydobywający się z kuchni podczas pieczenia, zostanie z Wami na dłużej

Zawsze w okolicach Świat Bożego Narodzenia, piekę najróżniejsze pierniki ze sprawdzonych przepisów mojej babci. Potem, cała rodzina świetnie się bawi w ich dekorowanie, a wyobraźnia moich bliskich jest na prawdę wielka.

Wybieramy potem spośród nich te najpiękniejsze i pakujemy jako podarunki dla pozostałych członków rodziny. Pierniki przygotowane według tego sprawdzonego przepisu, są pyszne i stały się już moją wieloletnią tradycją… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

150 g cukru
250 ml mleka
40 g miodu
1 łyżeczka cynamonu
50 g oleju roślinnego
1 jajko
480 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KARMEL:

130 g cukru
60 ml wody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania karmelu: W garnku z grubym dnem, rozpuść cukier często mieszając.

2. Następnie, dodaj mleko i mieszaj do czasu, aż masa stanie się jednolita. Potem zdejmij z ognia, dodaj miód, olej roślinny, przyprawy i sól. Dokładnie wymieszaj.

3. W osobnej misce ubij mikserem jajko, dodając stopniowo masę karmelową.

4. Nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Zagnieć miękkie i lepkie ciasto.

5. Gotowe ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm. Z pomocą foremek o dowolnych kształtach, wyciśnij ulubione kształty.

6. Pierniki poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-15 minut.

8. Teraz czas na przygotowanie lukru: Białka jajek, utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Gotowe!

Po całkowitym wystudzeniu, udekoruj pierniczki według własnego uznania. Będą zarówno piękną ozdobą, aromatycznym smakołykiem, jak i uroczym podarunkiem dla bliskich. Smacznego!

error: Content is protected !!