Moi bliscy go wprost uwielbiają, więc zawsze robię go z prawdziwą przyjemnością i serwuje bliskim bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Zatem, do dzieła!
1. Kaszę mannę, wymieszaj z kefirem w dużej misce i przykryj folią spożywczą, aby napęczniała.
2. Jajka, ubij z cukrem, dojrzałe morele obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Do miski z kaszą manną i kefirem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopione masło i ubite jajka. Dobrze wymieszaj całość.
3. Formę, wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Na wierzchu, poukładaj połówki moreli.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 165°C, przez 40-50 minut. Gotowe!
Gdy całkowicie wystygnie, posyp morelowy mannik obficie cukrem pudrem, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego!