Najlepsze greckie kotleciki, jakie w życiu jadłam. Mój hit na każdym przyjęciu

Najlepsze greckie kotleciki, jakie w życiu jadłeś! Zrób je już dziś!

Te mięsne kotleciki to istna poezja smakowa, a miłośnicy kultury Bałkańskiej powinni być podwójnie zadowoleni, bowiem kotlety te, wywodzą się z tamtych rejonów – dokładniej z Grecji. Można próbować wiele wariacji tego dania, jednak w tym przepisie przedstawiona została ta z sosem pomidorowym.

 

Danie szybkie, łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – wcale nie drogie! Skład kotletów jest banalnie prosty i być może każdy z Was posiada składniki w domu.

Kotlety oprócz sycącego mięsa zawierają wiele innych wartościowych składników – na przykład kaszę gryczaną, która jest źródłem cennych minerałów i witamin, oraz obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Przepyszne i zdrowe danie obiadowe jest w zasięgu Twojej ręki!

 

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO WYKONANIA KOTLECIKÓW;

  • 150 g kaszy gryczanej
  • 500 g mięsa mielonego (może być mięso z indyka, lub wieprzowo-wołowe, w zależności od upodobań)
  • 2 jaja
  • 2 cebule
  • mąka
  • olej
  • 200 g sosu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ;

Pierwszym krokiem jest dokładnie przepłukanie kaszy gryczanej. Następnie wrzuć grykę do osolonego wrzątku, ugotuj do miękkości wg. wskazówek producenta i poczekaj aż ostygnie.

Cebulę i mięso przeciśnij przez maszynkę do mielenia mięsa i  wymieszaj składniki w misce dodając  jajka i przyprawy. Do masy mięsno – jajecznej dodaj ostudzoną kaszę gryczaną i dokładnie wymieszaj.

Obsyp ręce dużą ilością mąki (mąka służy za panierkę) i formuj kotlety z powstałej masy. Przygotowane kotlety smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Na patelni z olejem usmaż drugą cebulę, wcześniej pokrojoną na pierścienie.

 

Dodaj sos pomidorowy i zanurz w nim usmażone kotlety. Duś wszystko pod przykryciem przez 20 – 25 minut na średnim ogniu.

 

Teraz Twoje pyszne kotleciki greckie są już gotowe! Delektuj się ich soczystym smakiem!

error: Content is protected !!