Zapiekane Naleśniki Dyniowe – Tego smaku szybko nie zapomnisz.
1 775
Dynia jest ulubionym warzywem sezonu jesiennego. Naleśniki Dyniowe będą świetnym pomysłem na smaczne i zdrowe śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Zaskocz domowników tym smacznym i pełnym witamin daniem.
SKŁADNIKI
250 ml mleka
2 jajka
100 g dyni
160 g mąki
20 g masła
400 g twarogu
0,5 łyżki stołowej cukru pudru
sól do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Zacznijmy od przygotowania przecieru dyniowego, który jest tu niezbędny: Obierz i pokrój dynię na małe kawałki, umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na pół godziny, a następnie zblenduj.
2. W wygodnym pojemniku wymieszaj mleko z jajkami, puree z dyni, mąką i szczyptą soli, do uzyskania jednolitej masy.
3. Aby przygotować nadzienie, rozgnieć twaróg widelcem, a następnie wymieszaj go z cukrem pudrem.
4. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju i nalewaj niewielką ilość ciasta, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni patelni.
Piecz naleśniki z każdej strony, aż się zarumienią. Gotowe układaj na talerzu, jeden na drugim.
5. Na środku każdego naleśnika umieść jedną łyżkę nadzienia, równomiernie rozprowadzając je na całej jego powierzchni. Zawiń naleśniki w rulon.
6. Każdego zwiniętego naleśnika przekrój na pół, a następnie umieść je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
7. Na naleśnikach można umieścić małe kawałki masła, a także posypać je cukrem do smaku.
8. Piecz naleśniki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Naleśniki dyniowe gotowe.