Naleśniki węgierskie- Ten przepis jest niesamowity. Ciasto jest zawsze lekkie oraz bardzo puszyste.

Wielu z nas uwielbia szybkie oraz proste danie jakim są naleśniki.
Zamiast cukru przygotuj naleśniki na słono, one idealnie komponują się z gulaszem warzywnym lub mięsnym.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKLADNIKÓW:
  • 300 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 15 g świeżych drożdży
  • Cukier
  • Szczypta soli
  • Do smażenia olej

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W 150 ml mleka rozpuść drożdże. Dokładnie połącz ze sobą te dwa składniki. Do osobnych misek oddziel białka od żółtek, następnie białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę.

2. Do miski z żółtkami dodaj rozczyn z drożdży, następnie stopniowo dodawaj mleko oraz mąkę, całość dokładnie wymieszaj. Następnie powoli dodawaj ubite białka, cały czas lekko mieszając.

3.W ciepłe miejsce połóż miskę na 15 minut. Na rozgrzanej patelnie smaż naleśniki dwie minuty z każdej strony, aż ich kolor będzie pięknie złocisty.

Jako dodatek do naleśników dodawaj ulubiony dżem lub posyp je cukrem pudrem. To cały prosty przepis. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!