Napoleonka – Dla wszystkich tych, co cenią swój czas najbardziej
13 834
Nasz przepis na Napoleonkę to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie wysublimowany smak i zdecydowanie preferują domowe wyroby, ale dysponują ograniczoną ilością czasu. To również idealne rozwiązanie, gdy mają nas odwiedzić niespodziewani goście.
Nasze ciasto nie wymaga pieczenia, a całość opiera się na krakersach i kremie budyniowym. Do jego wykonania wystarczy 15 minut i minimalne umiejętności kulinarne. Nie ma możliwości, by się nie udało i na pewno będzie smakować każdemu.
Zaczynajmy!
Będziemy potrzebować:
1 szklankę mąki pszennej,
2 opakowania cukru waniliowego,
1 budyń waniliowy,
3/4 szklanki cukru,
200 g masła,
1 litr mleka,
4 żółtka,
250 g krakersów,
formę 24 x 28 cm,
papier do pieczenia.
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę i budyń wsypujemy do 500 ml mleka. Dodajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Zwróćmy uwagę, by nie powstały grudki. Drugie 500 ml mleka musimy zagotować razem z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie, delikatnie i powoli dodajemy przygotowany wcześniej krem. Wszystko mieszamy, pilnując, żeby nic się nie przypaliło. Gdy całość zgęstnieje, ściągamy z ognia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę krakersów. Jeszcze ciepły krem wylewamy na krakersy. Delikatnie wyrównajmy, żeby na całej szerokości ilość kremu była taka sama. Na górze układamy drugą warstwę krakersów. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.
Przed podaniem oprószmy Napoleonkę cukrem pudrem i gotowe.