Zastanawiasz się jak najlepiej przechowywać owoce ,aby cały czas były świeże?
Poniżej znajdziesz wspaniały sposób na przechowywanie owoców, tak , aby ich smak przez długi czas się nie zmienił. Koniecznie musisz go spróbować, a nawet zimą będziesz cieszyła się tym rewelacyjnym smakiem.
Kompot owocowy
Do przygotowania musu, koniecznie potrzebujesz owoców, które nie są zgnite, lub nawet obite. Na samym początku bardzo dokładnie umyj wszystkie owoce. Przygotuj także czyste słoiki o pojemności 1500 ml.
Pamiętaj, aby po umyciu słoików bardzo dokładnie je wysuszyć. Następnie włóż do nich owoce, po czym zalej całość gorącą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę, którą później uzupełniaj wszystkie słoiki. Gdy woda się gotuje, a owoce są już w słoikach, koniecznie wsyp do nich po 2 łyżki cukru pudru.
Następnie wlej do słoików gotową wodę , po czym zakręć dokładnie każdy słoik. Wszystkie słoiki zakryj grubym kocem i zostaw do momentu aż całkowicie wystygną. Gotowe słoiki przechowuj w temperaturze nie wyższej niż 18 stopni.
Kompoty owocowe bez dodatku cukru
Do tego przepisu nie będziesz potrzebowała cukru. Tak jak poprzednio, potrzebujesz owoców słodkich ale nie obitych oraz nie zgniłych.
Do tego przepisu możesz wykorzystać takie owoce jak: czereśnie, truskawki, brzoskwinie wiśnie lub morele. Na samym początku koniecznie przygotuj czyste słoiki, do których będziesz wkładała owoce.
Gdy umyjesz słoiki , to pamiętaj, aby dokładnie je wysuszyć. Jeżeli używasz większych owoców takich jak gruszka lub jabłko, koniecznie pokrój je na mniejsze kawałki.
Kolejnym krokiem jest włożenie ich do słoików, staraj się umieszczać je ciasno. Wielu z nas dodaje do każdego słoika odrobinę soli, gdyż ona ma właściwości konserwujące, oraz owoce wydzielają wtedy więcej soków.
Umieszczone wszystkie owoce, koniecznie mocno zakręć zakrętką. Podczas gotowania słoików, wszystkie owoce uwolnią wtedy całą słodycz. Jeżeli myślisz, ze będą za mało słodkie , to do każdego słoika dodaj 2/3 łyżki miodu.
Gdy dodasz miód , to pamiętaj aby całość bardzo dokładnie wymieszać, po czym pozostawić tak na kilka godzin, aby mogło się przegryźć.
Gotowe słoiki, koniecznie gotuj w dużym garnku z dodatkiem wody przez 10 minut. Dzięki gotowaniu się owoce na pewno puszczą dużo soku. Pamiętaj, aby czasu gotowania nie zwiększać.
Po tym czasie koniecznie wyjmij wszystkie słoiki, po czym postaw je do góry dnem i przykryj grubym kocem. Pamiętaj, aby zawsze sprawdzić czy Twoje słoiki nie przeciekają. Gdy całkowicie wystygną przechowuj je w zaciemnionym pomieszczeniu.