Papryka jako pikantna przekąska- Dzięki dodaniu ulubionych przypraw oraz ziół, otrzymasz odpowiednią ostrość.

Coraz częściej przygotowujemy na piknik lub grilla przekąski warzywne, które zachwycają podniebienia zaproszonych gości.

 

Możemy je podawać jako danie główne lub przekąskę do dań mięsnych z grilla. Najczęściej wybierana jest przez nas papryka, którą goście bardzo chwalą. Dodanie odpowiednich ziół oraz przypraw, nadaje jej jeszcze lepszego oraz ostrzejszego smaku.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 70 g pietruszki
  • 1,5 papryki
  • 30 g kolendry
  • Papryczka chili
  • Czosnek
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 l wody
  • 120 g cukru
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g soli
  • 150 ml octu winnego
  • Łyżeczka kolendry

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Dokładnie umyj paprykę, następnie usuń z niej wszystkie nasiona. Przygotowaną paprykę pokrój na ćwiartki.

2.Aby powstała marynata, w garnku wymieszaj olej słonecznikowy, wodę, ocet winny, dodaj cukier oraz sól. Następnie dorzuć ziarenka pieprzu, liście laurowe, oraz kolendrę, całość dokładnie zagotuj.

3.Do gotującej się marynaty wrzuć pokrojone papryki , następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Po upływie tego czasu wyjmij z garnka wszystkie papryki.

4.W misce wymieszaj drobno pokrojone zioła, czosnek oraz papryczkę chili. Używając głębokiej misi, na dno wyłóż warstwę papryki, następnie posyp przygotowaną mieszanką ziołową. Postępuj tak samo z kolejnymi warstwami.

5.Całkowicie wyłożone warstwy zalej przygotowaną wcześniej zalewą. Przygotowane w misce papryki dociśnij mocno mniejszym talerzem, następnie zimne wstaw do lodówki na 12 godzin. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!