Warto wiedzieć, że pasty podaje się także na krakersach czy krążkach kukurydzianych. Poniżej przedstawiamy przepis na doskonałą i prostą pastę jajeczną.
Dodatkowo w paście mogą znaleźć się marynowane grzybki i marchewki oraz zioła.
Przygotowanie pasty zaczynamy od ugotowania na twardo jajek. Gdy ostygną obieramy je ze skorupek.
Wędliny należy rozdrobnić. Można w tym celu użyć noża albo blendera. Następnie należy wymieszać ze sobą miękkie masło, serek topiony, mleko i musztardę. Do tak powstałego sosu dodajemy mięso lub wędlinę.
Jajka i cebulę należy posiekać w drobną kosteczkę. Jeśli ktoś woli to może jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Pokrojone jajka i cebulę również dodajemy do sosu i wędlin. Na koniec wszystko doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i odstawiamy do lodówki.
Zachęcamy wszystkich to wypróbowania tego przepisu. Pasta doskonale sprawdzi się jako dodatek do codziennych kanapek oraz przy okazji świąt wielkanocnych.