Pieczony burak – Zdrowa, aromatyczna i niezwykle smaczna przekąska dla każdego. Koniecznie musisz spróbować

Tak przygotowany, pieczony burak to idealna przekąska dla wszystkich miłośników lekkich i zdrowych przekąsek oraz dla wszystkich dbających o zdrową dietę swoich bliskich.

To również doskonały dodatek do dań mięsnych, który dostarczy do organizmu wiele niezbędnych składników odżywczych i prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg małych buraków
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • majeranek

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dobrze umyj i obierz buraki ze skórki, a następnie pokrój je w ósemki. Naczynie żaroodporne, wyłóż folią aluminiową. Przełóż do naczynia pokrojone buraki i obrane ząbki czosnku.

2. Dopraw do smaku solą, pieprzem, posyp majerankiem i skrop całość oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Przykryj naczynie folią aluminiową.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków). Gotowe!

Upieczonym burakom, pozwól chwilę przestygnąć i możesz podawać do stołu.

 

Tak przygotowane, marynowane buraki świetnie smakują jako lekka, zdrowa przekąska oraz jako dodatek do każdego dania mięsnego w towarzystwie puree z ziemniaków lub z ryżem. Smacznego!

error: Content is protected !!