Pizza Lavash z patelni – Jest tak szybka i prosta w wykonaniu, że możesz zrobić ją nawet na sycące śniadanie
Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że zostały z poprzedniego razu trzy placki tortilla i zachodziłaś w głowę co z nimi można zrobić?
Ten problem masz już z głowy. Zamiast dokupywać kolejne opakowanie, przygotuj pyszną a’la pizzę Lavash na patelni. Kiedy pierwszy raz zaserwowałam ją w swoim domu, moi bliscy byli zachwyceni.
Najlepsze w tym daniu jest to, że możesz przygotować ją ze składników, które zalegają w Twojej lodówce lub z tych, które lubicie najbardziej. Do jej przygotowania, świetnie nadaje się kiełbasa, szynka, kurczak, dowolny rodzaj sera i ulubione warzywa. Przygotujesz ją szybko i prawdziwą przyjemnością zawołasz domowników do stołu. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Placki tortilla 120 g
-
Jajka 2 szt.
-
Pomidor 1 szt.
-
Ulubiona kiełbasa 100 g
-
Twardy ser 70 g
-
Mleko 70 ml
-
Koper 1 pęczek
-
Olej słonecznikowy 0,5 łyżki
-
Sól do smaku
-
Czarny mielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Placki tortilla zbierz razem, zawiń w rulon i pokrój na paski o długości 7–8 cm.
2. W wygodnej misce, roztrzep jajka z mlekiem, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidora i kiełbasę pokrój w małą kostkę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Na rozgrzaną patelnię z olejem, wyłóż równomiernie na całej powierzchni pokrojone placki tortilla, zalej mieszanką jajeczną i wymieszaj. Potem ułóż pokrojone pomidory i kiełbasę, a wierzch posyp startym serem. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię przykrywką i smaż przez 7-8 minut. Gotowe!
Przed podaniem, posyp pizzę Lavash obficie posiekanym koprem. Tak przygotowany posiłek, świetnie smakuje na gorąco, podany zarówno na śniadanie, jak i na kolację lub przekąskę między posiłkami. Twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!