Jeden z przepisów, jaki znalazłam między kartkami grubego zeszytu – to placek z nadzieniem ziemniaczano-serowym. Bardzo proste w przygotowaniu i z tanich, sprawdzonych i łatwo dostępnych składników danie, które moja rodzina wprost uwielbia. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Do dużej miski, wsyp przesianą mąkę z sodą. W osobnej misce, wymieszaj kefir z masłem, cukrem i solą.
2. Mokre składniki, stopniowo dodawaj do mąki i zagniataj miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto klei się do dłoni, podsyp je dodatkowo mąką. Gotowe ciasto, owiń folią spożywczą i odstaw. Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Potem odcedź i ugnieć na gładkie puree. Teraz zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj.
3. Ciasto oprósz mąką i rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Na środek placka, nałóż nadzienie ziemniaczano-serowe i zawiń je w cieście, zbierając jego brzegi do środka i sklejając ze sobą. Potem ponownie je rozpłaszcz na okrągły, płaski placek. Przełóż go na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia i wysmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, na całej jego powierzchni.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 220°C, przez 10 minut. Gotowe!