Placek ziemniaczany z serem – Chrupiący na zewnątrz i miękki, delikatny w środku. Genialna ciepła kolacja dla całej rodziny

Placek ziemniaczany z serem, przygotujesz ekspresowo i z minimalnego zestawu łatwo dostępnych produktów.

 

Szczególnie gorąco, polecam przepis wszystkim zapracowanym i szanującym swój cenny czas spędzony w kuchni. Twoja rodzina będzie zachwycona. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 100 g twardego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

2. Obraną cebulę, zmiel blenderem, natkę pietruszki posiekaj. Dodaj do startych ziemniaków i wymieszaj.

 

3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z jajkiem i białkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

4. Połącz ze sobą zawartość obu misek i dokładnie wszystko wymieszaj.

 

5. Tak przygotowaną masę, smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na małym ogniu pod przykryciem, przez ok 15 minut na złoty kolor.

 

6. Z pomocą łopatki lub talerzyka, przewróć placka na drugą stronę i smaż przez kolejne 15 minut pod przykryciem na złoty kolor.

 

7. Przed podaniem, posyp placka obficie startym serem żółtym, a kiedy się rozpuści – jest gotowy!

 

Pyszny placek ziemniaczany z serem jest aromatyczny, chrupiący z zewnątrz i miękki, delikatny w środku.
Aby urozmaicić nieco danie, możesz dodać również ulubione warzywa sezonowe, pieczarki lub mięso mielone. Wtedy każdy domownik, znajdzie w nim swój ulubiony smak. Smacznego!

 

 

Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!