Szczególnie gorąco, polecam przepis wszystkim zapracowanym i szanującym swój cenny czas spędzony w kuchni. Twoja rodzina będzie zachwycona. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Obraną cebulę, zmiel blenderem, natkę pietruszki posiekaj. Dodaj do startych ziemniaków i wymieszaj.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z jajkiem i białkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Połącz ze sobą zawartość obu misek i dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Tak przygotowaną masę, smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na małym ogniu pod przykryciem, przez ok 15 minut na złoty kolor.
6. Z pomocą łopatki lub talerzyka, przewróć placka na drugą stronę i smaż przez kolejne 15 minut pod przykryciem na złoty kolor.
7. Przed podaniem, posyp placka obficie startym serem żółtym, a kiedy się rozpuści – jest gotowy!