Placki ziemniaczane – Takie robiła moja babcia. Poznaj kilka genialnych trików, dzięki którym zawsze będą delikatne, chrupiące i złociste

Łatwe, tanie i szybkie danie, które smakuje niemal każdemu. W moim domu goszczą na stole bardzo często, ponieważ moja rodzina je uwielbia w każdej, możliwej postaci.

Każdy ma swój najlepszy sposób na idealne placki ziemniaczane, jednak ja zawsze stosuję triki które przekazała mi babcia, kiedy byłam jeszcze dorastającą panienką.

 

Dowiedz się co robić, aby zawsze były idealnie delikatne, chrupiące i smaczne:

Co zrobić, aby masa ziemniaczana nie ciemniała

Nie jest bez znaczenia jakość i pochodzenie produktów, których używamy. Większość gatunków, dostępnych w kraju, już kilka minut po przetarciu będzie ciemnieć.

 

Aby temu skutecznie zaradzić, najlepiej jest zastosować odpowiednie triki:
  •  do ciasta ziemniaczanego, dodaj trochę śmietany lub mleka,
  •  gotowe ciasto posyp mąką ziemniaczaną, a następnie przykryj czystą ściereczką i umieść w zaciemnionym miejscu

 

Zastosuj odpowiedni proces smażenia
  •  zanim przystąpisz do smażenia upewnij się, że jesteś w posiadaniu odpowiedniej patelni. Najlepsza będzie teflonowa, która ma powłokę nieprzywieralną,
  •  przed smażeniem, dobrze nagrzej olej – najlepiej rzepakowy lub tłoczony z pestek winogron,
  •  podczas smażenia, nie przewracaj co chwilę placków z jednej strony na drugą. Smaż na jednej stronie na złoty kolor, dopiero wtedy przewróć je na drugą stronę.

 

 

Placki ziemniaczane są uniwersalną podstawa wielu dań, zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Pamiętaj jednak, że do masy ziemniaczanej na placki w wersji na słodko, nie dodaje się cebuli.

 

Najsmaczniejsze dania z plackami ziemniaczanymi w roli głównej na słono i na słodko, to między innymi:
  •  z smażonymi na maśle owocami, posypane cukrem pudrem,
  •  z cukrem lub posypane cukrem pudrem,
  •  z bitą śmietaną lub słodkim sosem śmietanowym,
  •  z śmietaną 12% i cukrem,
  •  z musem jabłkowym,
  •  z sosem grzybowym lub pieczarkowym,
  •  z sosem gulaszowym,
  •  z jarskim sosem ciemnym lub jasnym,
  •  z sosem koperkowym i łososiem,
  •  z oscypkiem i żurawiną.

 

Co zrobić, aby dłużej pozostały ciepłe po usmażeniu?

Podczas smażenia większej ilości placków ziemniaczanych, zanim skończymy większość z nich jest już zimna. Można zatem, przechowywać je do czasu podania w gorącym piekarniku.

 

Teraz możesz smażyć idealne placki ziemniaczane, które będą Twoim popisowym daniem w każdej serwowanej przez Ciebie wersji. Smacznego!

error: Content is protected !!