Placuchy z mięsem – Oryginalne, sycące i pyszne danie mięsne, które zaskoczy każdego. Połączenie tych składników to mistrzostwo smaku

Oryginalne, wyjątkowe w smaku i efektownie wyglądające danie mięsne z piekarnika, które moi bliscy pokochali od pierwszego kęsa.

Świetnie sprawdza się jako sycące danie obiadowe oraz ciepła kolacja, dla wszystkich miłośników dań mięsnych.

 

 

Jako farszu, do placuchów możesz użyć również innych dodatków, np: ziemniaków z cebulką, kapusty, pieczarek lub grzybów, a także sera żółtego i twarogu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g mielonego mięsa wołowego(lub wieprzowego),
  • 450 g mąki pszennej,
  • bulion mięsny,
  • 150 ml kefiru,
  • 100 ml wody,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 45 g masła,
  • 0,5 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżki suchych drożdży,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • pęczek koperku lub pietruszki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • papryka czerwona mielona.

 

PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od przygotowania ciasta:

1. W wysokim naczyniu,wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut, a następnie dodaj kefir, sól, olej i 25 g roztopionego masła.

 

2. Składniki dobrze wymieszaj, a następnie podsyp mąką blat roboczy i ugnieć jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

 

W tym czasie przygotuj mięsne nadzieniem

3. Obraną cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę lub zmiel razem z mięsem w maszynce do mięsa. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, dodaj pokrojoną drobno natkę pietruszki (lub koperku). Na koniec dodaj bulion i dokładnie wszystko wymieszaj.

 

4. Gotowe, wyrośnięte ciasto i przygotowane nadzienie, dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta, uformuj na kształt placka.

 

5. Na środku każdego placka, ułóż porcję nadzienia i zamknij je w cieście łącząc wszystkie brzegi ze sobą. Ciasto, powinno być na tyle cienkie, aby je swobodnie zawijać i formować, a jednocześnie na tyle grube, aby się nie rozrywało.

 

6. Teraz delikatnie je spłaszcz i przewróć na drugą stronę, układając je na wysmarowaną olejem formę do pieczenia. Wtedy spłaszcz je jeszcze bardziej, na grubość ok 1 cm. Na samym środku, zrób w cieście małą dziurkę.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 250°C, przez 12-15 minut. Gotowe!

 

Placuchy z mięsem, najlepiej smakują na gorąco, a przed podaniem polej je roztopionym wcześniej masłem. Smacznego!

error: Content is protected !!