Pomidory marynowane z dodatkiem czosnku- idealnie smakują z daniami mięsnymi lub jako przekąska, koniecznie musisz ich spróbować

Uwielbiam jeść o każdej porze marynowane pomidory, dlatego każdego roku musze koniecznie przyrządzić kilka słoików. Z roku na rok staram się robić więcej, gdyż w mojej rodzinie szybko one znikają. Zapraszam poniżej na szybki oraz bardzo prosty przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 Kg pomidorów
  • Pęczek pietruszki
  • 9 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 6 łyżek octu
  • 30 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 6 łyżek cukru

 

SPOSÓB WYKONANIA;

1.Na samym początku przekrój na pół wszystkie umyte pomidory, po czym na plasterki pokrój czosnek, a natkę pietruszki drobno posiekaj.

2.Do czystych słoików powykładaj pokrojone pomidory , następnie wrzuć do nich kilka ziarenek pieprzu, parę plasterków czosnku oraz odrobine posiekanej natki pietruszki. Następnie ponownie włóż pomidory, po czym całość zalej gorąca wodą ( powinno tak wyglądać jak na zdjęciu poniżej). Na kwadrans odstaw słoiki, które wcześniej zakręciłaś.

3.Po upływie tego czasu , do garnka wlej wodę ze słoików, po czym dodaj do niej ocet, cukier orz sól. Całość gotuj przez kilka minut.

 

4.Po dwie łyżki oleju wlewaj do każdego słoika z pomidorami, po czym całość zalewaj gorącą marynatą.

5. Kolejnym krokiem jest mocne zakręcenie słoików i odwrócenie ich do góry dnem, po czym całość przykryj kocem lub ręcznikiem. Pamiętaj, aby przechowywać je w chłodnym miejscu. Tak przygotowane marynowane pomidory są gotowe.

 

Zarówno ich smak jak i wygląd zachęca do szybkiego skosztowania. Koniecznie podawaj je do dań mięsnych lub zajadaj jako zwykłą przekąskę. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!