Powidła śliwkowe- nie musisz ich gotować, a smak na pewno Cię zachwyci

Czy jest możliwość zrobienia powideł śliwkowych, które nie trzeba gotować? Oczywiście , że tak! Poniżej dowiesz się w jaki sposób możesz przygotować swoje powidła śliwkowe.

 

Niestety bardzo mało osób przygotowuje przetwory, gdyż są bardzo pracochłonne. Jednak poniższy sposób jest dużo prostszy. Przygotowane powidła nie musisz gotować , a ich smak będzie również pyszny.

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 2 kg śliwek
  • 2 łyżki octu
  • 2x 250 g cukru
  • 4 łyżki rumu
  • Łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5 pokruszonych goździków

 

WYKONANANIE:

1.Dokładnie umyte śliwki, pokrój wszystkie na połowę. Tak przygotowane śliwki , przenieś na dużą blachę do pieczenia. Następnie polej je octem.

2.Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Do rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę z śliwkami i piecz całość przez 20-25 minut. Podczas gdy śliwki się pieką nie dotykaj ich. Po upływie tego czasu wyjmij blachę i posyp całość 250 g cukru. Wstaw na kolejne 15 minut.

3.Po tym czasie ponownie wyjmij blaszkę i posyp całość drugą połową cukru. Po czym wstaw ponownie na 10-15 minut do piekarnika. Tak przygotowane i wyjęte śliwki polej rumem.

4.Przełóż śliwki do słoików , następnie przykryj ręcznikiem lub kocem i pozostaw je do ostygnięcia. Tak powstały powidła śliwkowe bez gotowania. Możesz dodać je do pieczonych ciast lub ciasteczek. Smacznego!

error: Content is protected !!