Niestety bardzo mało osób przygotowuje przetwory, gdyż są bardzo pracochłonne. Jednak poniższy sposób jest dużo prostszy. Przygotowane powidła nie musisz gotować , a ich smak będzie również pyszny.
1.Dokładnie umyte śliwki, pokrój wszystkie na połowę. Tak przygotowane śliwki , przenieś na dużą blachę do pieczenia. Następnie polej je octem.
2.Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Do rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę z śliwkami i piecz całość przez 20-25 minut. Podczas gdy śliwki się pieką nie dotykaj ich. Po upływie tego czasu wyjmij blachę i posyp całość 250 g cukru. Wstaw na kolejne 15 minut.
3.Po tym czasie ponownie wyjmij blaszkę i posyp całość drugą połową cukru. Po czym wstaw ponownie na 10-15 minut do piekarnika. Tak przygotowane i wyjęte śliwki polej rumem.
4.Przełóż śliwki do słoików , następnie przykryj ręcznikiem lub kocem i pozostaw je do ostygnięcia. Tak powstały powidła śliwkowe bez gotowania. Możesz dodać je do pieczonych ciast lub ciasteczek. Smacznego!