Poznaj 5 niezawodnych trików na pysznego i soczystego fileta z kurczaka. Genialne i szybkie przepisy, które sprawią że danie będzie wyjątkowe

Mięso drobiowe to produkt uniwersalny, ponieważ świetnie komponuje się niemal ze wszystkimi warzywami, z większością owoców, grzybami, przyprawami i innymi dodatkami. Filet z kurczaka dodatkowo przygotujesz ekspresowo, więc gości na obiadowym stole bardzo często.

 

Dobrze przyrządzone filety z kurczaka to białe, delikatne i soczyste mięso, które można przygotować na milion różnych sposobów. Poznaj 5 najlepszych, sprawdzonych dań z fileta drobiowego, które zawsze wychodzą fantastycznie. Do dzieła!

 

Panierowany filet z kurczaka

 

Zazwyczaj stosujemy panierkę tradycyjną, czyli mąka-jajko-bułka tarta. Jednak dodany do bułki tartej parmezan sprawi, że po usmażeniu fileta, jego skórka będzie chrupiąca i o wyrazistym smaku. Warto też przed zastosowaniem panierki dobrze przyprawić mięso.

 

Sałatka z filetem z kurczaka

Znana wszystkim sałatka z filetem z kurczaka i ananasem to już klasyk.

 

Możesz jednak przełamać intensywny smak ananasa i dodać również do sałatki ser żółty, pieczarki, cebulę, kukurydzę konserwową, czosnek i wymieszać wszystko z majonezem. Pycha!

 

Idealnie soczysty filet z kurczaka

 

Aby filet po usmażeniu był bardziej soczysty, najpierw posyp go sodą, następnie mąką ziemniaczaną, a dopiero na koniec – obtocz w zwykłej mące. Teraz możesz zacząć smażenie…

 

Szaszłyki z filetem i bakłażanem

Fileta pokrój na mniejsze kawałki, z posolonego wcześniej bakłażana odsącz wodę, którą puści.

 

Potem naprzemiennie nabijaj kawałki mięsa z bakłażanem na drewniane patyczki. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami, zawiń w folię aluminiową i tak przygotowane szaszłyki upiecz do miękkości w piekarniku.

 

Filet z kurczaka w kremowym sosie

 

Do mleka dodaj trochę wody, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę francuską i ulubione przyprawy. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej przygotowanym sosem.
Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, na złoty kolor. Smacznego!

 

Za każdym razem możesz wypróbować inną propozycję, wtedy filet z kurczaka tak szybko się nie znudzi. A można z niego wyczarować na prawdę smaczne cuda.

error: Content is protected !!