Dobrze przyrządzone filety z kurczaka to białe, delikatne i soczyste mięso, które można przygotować na milion różnych sposobów. Poznaj 5 najlepszych, sprawdzonych dań z fileta drobiowego, które zawsze wychodzą fantastycznie. Do dzieła!
Zazwyczaj stosujemy panierkę tradycyjną, czyli mąka-jajko-bułka tarta. Jednak dodany do bułki tartej parmezan sprawi, że po usmażeniu fileta, jego skórka będzie chrupiąca i o wyrazistym smaku. Warto też przed zastosowaniem panierki dobrze przyprawić mięso.
Znana wszystkim sałatka z filetem z kurczaka i ananasem to już klasyk.
Możesz jednak przełamać intensywny smak ananasa i dodać również do sałatki ser żółty, pieczarki, cebulę, kukurydzę konserwową, czosnek i wymieszać wszystko z majonezem. Pycha!
Aby filet po usmażeniu był bardziej soczysty, najpierw posyp go sodą, następnie mąką ziemniaczaną, a dopiero na koniec – obtocz w zwykłej mące. Teraz możesz zacząć smażenie…
Fileta pokrój na mniejsze kawałki, z posolonego wcześniej bakłażana odsącz wodę, którą puści.
Potem naprzemiennie nabijaj kawałki mięsa z bakłażanem na drewniane patyczki. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami, zawiń w folię aluminiową i tak przygotowane szaszłyki upiecz do miękkości w piekarniku.
Do mleka dodaj trochę wody, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę francuską i ulubione przyprawy. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej przygotowanym sosem.
Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, na złoty kolor. Smacznego!