Produkty spożywcze, których nie zaleca się przechowywać w lodówce. Mnie zaskoczył nr 5.

W dzisiejszych czasach, trudno wyobrazić sobie życie bez lodówki, szczególnie podczas upalnych dni. Niektóre produkty powinny być schłodzone, a inne zwyczajnie lepiej smakują, kiedy są zimne. Niestety nie wszystkie produkty należy przechowywać w lodówce. Pewne substancje i składniki zawarte w niektórych produktach, nie są przystosowane do bardzo niskich temperatur i przechowywanie ich w lodówce, może być nawet niebezpieczne.

 

Poniżej dowiesz się, jakich produktów nigdy nie należy przechowywać w lodówce.

 

Oto kilka produktów spożywczych, najczęściej przechowywanych w lodówce, chociaż wcale nie powinny się tam znaleźć.

 

Mogę się założyć, że u wielu z Was z pewnością znajdzie się nr 5…

 

 

1. Pomidory

 

Przechowywane w lodówce pomidory, tracą smak i aromat. Niska temperatura w lodówce, powoduje przerwanie procesu dojrzewania pomidorów i powoduje uszkodzenie konsystencji miąższu. Nie ma nic gorszego jak bezsmakowe i bezzapachowe pomidory, prawda?

Zdecydowanie dłużej będą świeże, kiedy będziesz przechowywać pomidory w temperaturze pokojowej. Pięknie będą się prezentować w misce na owoce i zachowają swój smak oraz piękny zapach.

 

2. Bazylia

 

Jest bardzo wrażliwa na niską temperaturę i z całą pewnością, przechowywana w lodówce bardzo szybko zwiędnie. Bazylia również, doskonale wchłania wszystkie zapachy produktów spożywczych, znajdujących się w lodówce i z tego właśnie względu nie warto tego robić.

Mimo, że świeżą bazylię w sklepach, najczęściej można znaleźć w strefach chłodzonych, najlepszym sposobem przechowywania jej, będzie potraktowanie jak zwykłą roślinę i włożenie gałązek do szklanki z wodą. Można również łatwo kupić zioło w doniczce i traktować jak kwiatek ozdobny.

Ostatecznie, zblanszowane listki bazylii, można przechować w zamrażalniku, co pozwoli jej zachować świeżość i swoisty aromat.

 

3. Ziemniaki

 

Ziemniaki, przechowywane przez dłuższy czas w lodówce, stają się pomarszczone, bardziej wysuszone i nabierają słodkiego smaku. Zwyczajnie, szybciej się starzeją. Niska temperatura w lodówce, powoduje znacznie szybsze przekształcenie się skrobi w cukier.

Zdecydowanie lepiej jest, przechowywać ziemniaki w suchym, zaciemnionym i nieco cieplejszym miejscu niż lodówka, np: w piwnicy lub w spiżarni.

Te które trzymasz w swoim domu, wkładaj do papierowej torby, co zapewni im dostateczną cyrkulację powietrza, pozwoli dłużej zachować świeżość i nie zmieni ich smaku.

 

4. Oliwa z oliwek i olej słonecznikowy

 

Oliwa z oliwek i olej słonecznikowy to jeden z tych produktów, które nigdy nie powinny znaleźć się w lodówce. W niskiej temperaturze, olej i oliwa zaczynają krzepnąć. Szybko pojawiają się w nich skrzepy, stają się mętna i gęste.

Należy więc oliwę z oliwek i olej przechowywać w spiżarni, gdzie jest chłodno i ciemno.

Oliwę z oliwek i olej, możesz z powodzeniem przechowywać nawet do 18 miesięcy, jeśli butelka w której są przechowywane będzie miała ciemny kolor.

 

5. Cebula

 

Cebulę należy przechowywać (podobnie jak ziemniaki) w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu, np: w piwnicy lub w spiżarni.

Ważne jest jednak, aby nigdy nie układać cebuli w bliskim sąsiedztwie ziemniaków, ponieważ ziemniaki wydzielają gazy, które powodują szybsze psucie się cebuli.

Cebulę można przechowywać przez bardzo długi czas, oczywiście pod warunkiem, że zrobisz to w prawidłowy sposób.

 

6. Jajka

 

Jajka – to niezbędny produkt, który znajdzie się zawsze w każdej kuchni i w każdej lodówce. Zazwyczaj, ponieważ niemal każda lodówka właśnie tak jest do tego przystosowana, ma wydzielone miejsce na jajka na drzwiczkach. Niestety to nie jest dobre miejsce na przechowywanie jajek. Częste zmiany temperatury, podczas otwierania i zamykania lodówki, powodują szybsze starzenie się jajek. To zdecydowanie im nie służy.

Jeśli więc przechowujesz jednak jajka w lodówce, wkładaj je w tylnej części półki, gdzie temperatura jest raczej stała, lecz nigdy na drzwiczkach lodówki!

 

7. Czosnek

 

Przechowywany w lodówce, traci wszystkie swoje walory smakowe. W zbyt niskiej temperaturze, czosnek stanie się miękki i szybko będzie się psuł. Aby zachować wszystkie, zdrowe właściwości czosnku, należy go przechowywać w odpowiedni sposób. Przede wszystkim powinno to być suche i ciepłe miejsce, dlatego z pewnością nie może być to lodówka.

Najlepszym i najbardziej efektownym sposobem przechowywania czosnku, to pięknie uplecione warkocze z całych główek, w towarzystwie cebuli i zawieszone na ścianie. Musisz przyznać, że to również świetna forma dekoracji kuchni, prawda?

 

Podziel się artykułem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!