Prosty i sprawdzony sposób na przechowywanie świeżego kopru.

Młode pędy kopru ogrodowego, czyli znany wszystkim „koperek” to nieodłączny składnik wielu polskich dań – ma bardzo wiele zastosowań.

 

Hojnie posypujemy nim ugotowane ziemniaki, dodajemy do zup, chłodników, sosów i mięs, pasuje także do owoców morza. Koperek służy też do przygotowania marynat, a także kiszenia ogórków i kapusty. Niezwykle charakterystyczny smak kopru doskonale komponuje się z pastami jajecznymi i twarogowymi, nadaje im charakteru. Żaden szanujący się kucharz nie wyobraża sobie nieobecności tego zioła w swojej kuchni.

 

 

Koper ma także właściwości lecznicze: kojąco wpływa na układ trawienny, bezsenność, ale także na nadciśnienie i choroby układu moczowego. Pomaga także podczas nawracających bólów głowy. Koperek wspomaga także metabolizm i poprawia apetyt, również dlatego tak chętnie przyprawiamy nim potrawy.

 

Młody koper ogrodowy ma najbardziej intensywny smak i zapach, dlatego warto wiedzieć, jak można przedłużyć jego świeżość. Ja używam jednej bardzo prostej metody, która ułatwiła mi gotowanie.

 

Najprostszy sposób na przechowywanie koperku bez zamrażania i suszenia:

 

 

1. Najpierw oberwij z łodyg młode pędy koperku, dokładnie je umyj i osusz.

 

2. Przygotuj słoiki. Wyparz je wrzątkiem, np. myjąc w zmywarce i dokładnie wysusz.

 

 

3. Osuszony z wody koperek umieść w słoikach. Nie upychaj liści na siłę, muszą być ułożone luźno.

 

4. Zakręcone słoiki wstaw do lodówki.

 

 

Tak przygotowany i zabezpieczony koper można przechowywać w lodówce nawet przez trzy miesiące i używać go, kiedy tylko przyjdzie nam na niego ochota.

error: Content is protected !!