Jeśli masz taką możliwość użyj do ugotowanie golonki glinianego garnka. W przeciwnym przypadku, możesz także użyć normalnego. No to zaczynamy przygotowywanie golonki!
1.Do dokładnie umytej oraz osuszonej golonki powkładaj ząbki czosnku. Całą golonkę dokładnie natrzyj solą, papryką oraz oliwą z oliwek.
2.Tak przygotowane mięso koniecznie przełóż do miski, którą szczelnie owiń folia aluminiową, i przechowuj przez 4 godziny w lodówce.
3.W między czasie przygotuj wszystkie warzywa, czyli: obierz pieczarki i pokrój je w plasterki, obrane ziemniaki oraz marchew pokrój w talarki, natomiast obraną cebulą pokrój w pół piórka. Golonkę umieść w garnku po czym powkładaj obok niej przygotowane warzywa. Dodaj równiej do garnka liście laurowe, ziela angielskie, oraz sól i pozostałe przyprawy.
4.Tak przygotowane mięso oraz warzywa zalej winę oraz wodą, po czym przykryj go pokrywką.
5.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 2 godziny. Po tym czasie golonka jest gotowa!
Aby skórka była chrupiąca koniecznie kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę. Ta przygotowaną golonkę podawaj z warzywami oraz posypaną natką pietruszki. Życzę smacznego!