Pyszne ciasto metrowiec- idealny wypiek na każdą okazję. Moja rodzina jest nim zachwycona.

Przepis na ten niesamowicie pyszny metrowiec mam od mojej mamy, która zawsze przygotowywała go na każdą okazję.

Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste oraz szybkie. Wszystkie potrzebne składniki są bardzo łatwo dostępne, wiec tym bardziej zachęcam do przygotowania go w najbliższym czasie. Zapraszam na przepis poniżej!

 

POTRZEBNE PRODUKTY NA CIASTO:
  • 260 g cukru pudru
  • 260 g mąki
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • Kakao
  • 10 łyżek oleju
  • ½ opakowania proszku do pieczenia

 

POTRZEBNE PRODUKTY NA KREM:
  • 150 g cukru
  • Polewa czekoladowa
  • ½ l mleka
  • 250 g masła
  • 350 ml mleka
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Słodka śmietana 36%
  • Budyń waniliowy
  • 150 g cukru pudru

 

WYKONANIE;

1. Na samym początku do osobnych misek oddziel żółtka oraz białka, następnie do miski z białka dodaj cukier puder i ubij na sztywno za pomocą miksera, po czym dodaj powoli ciepłą wodę oraz olej.

2. Tak przygotowana pianę powoli dodawaj do miski z żółtkami, po czym powoli całość mieszaj, następnie dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Gotowe ciasto podziel na pół, po czym jedną część wyłóż na blachę, którą wcześniej posmaruj olejem i posyp mąką. Następnie do drugiej części ciasta dodaj kakao, po czym bardzo dokładnie całość połącz ze sobą.

 

 

3. Tak przygotowanym ciemnym ciastem wyłóż drugą blachę i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

 

 

4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z piekarnika, następnie odstaw, aby całkowicie wystygło, po czym pokrój na równe plastry.

5. Gdy ciasto stygnie możesz przygotować krem. Na samym początku ugotuj budyń tak jak napisane jest na opakowaniu, następnie dodaj do niego cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj i pozostaw aby całkowicie wystygł. Na sztywno ubij śmietanę, następnie dodaj do niej miękkie masło i połącz to z wystudzonym budyniem, najlepiej do wymieszania użyj miksera.

6. Pokrojone plasterki ciasta przekładaj kremem, tak aby ciasto dokładnie się ze sobą łączyło. Pozostałym kremem możesz posmarować boki oraz górę przygotowanego deseru. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe!

Przygotowany metrowiec przechowuj w lodówce przez kilka godzin, po czym polej go przygotowaną polewą czekoladową. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!