Rogaliki na śmietanie- ich wspaniały smak zaskoczy Twoje podniebienie. W zaledwie kilka minut pyszna przekąska gotowa

Poniżej znajdziesz idealny przepis na rogaliki, które przygotujesz w bardzo szybkim czasie. Świetnie komponują się z pięknie pachnącą kawą lub pyszną herbatką!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 g masła
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • Pół łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1.W garnuszku roztop masło, następnie stopniowo dodawaj cukier cały czas mieszając. Odstaw na bok, aby ostygło, po czym wbij jajka. Całość ubijaj mikserem lub trzepaczką. Gdy składniki się połączą dodaj śmietanę, i ponownie całość wymieszaj.

2.Do przygotowanej masy dodaj proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Rękoma ugniataj ciasto do momentu, aż będzie jednolite oraz elastyczne. Uformuj kilka ruloników z ciasta , po czym zwiń je w kształt pierścienia.

3.Uformowane kształty przekładaj od razu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zamiast papieru możesz ją posmarować tłuszczem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15 minut.

 

Po upieczeniu, posyp każdy rogalik cukrem pudrem lub wysmaruj go jajkiem i posyp zwykłym cukrem!

 

Tak przygotowana przekąską świetnie smakuje ze świeżą parzoną kawą. Moja rodzina zawsze prosi o dokładkę. Smacznego!

error: Content is protected !!