Roladki drobiowe z borowikami – Nie znajdziesz lepszego przepisu na drobiowe cudo.

Kuchnia ukraińska słynie z różnorodnych potraw, zwłaszcza mięsnych. Nadziewane roladki mięsne, to narodowe ukraińskie danie, które nazywa się krueniki lub zavivantsami, gotuje się stosunkowo krótko, a gościom smakuje tak bardzo, że gospodynie muszą przygotować podwójną porcję.

Soczyste, niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach.Podpowiadamy, jak przygotować prawdziwe ukraińskie krueniki w aromatycznym sosie z borowików.

 

SKŁADNIKI
  • 4 filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • 50 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany (może być kwaśna)
  • sól, pieprz do smaku
  • warzywa do smaku
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE
1. Na początek przygotuj mięso. Filety rozbij delikatnie (jak na kotlety) i przełóż do miski. Posól, popieprz i odstaw na 1-2 godziny.

2. Suszone grzyby z niewielką ilością wody gotuj przez 3-5 minut. Wyjmij grzyby z wody i nie wylewaj powstałego bulionu – będzie potrzebny.

3. Posól jajka do smaku, ubij trzepaczką, dodaj trochę posiekanej zieleniny i niewielką ilość posiekanych grzybów. Następnie smaż omlet na oleju po obu stronach.

4. Schłodź gotowy omlet, pokrój w paski i delikatnie połóż na każdym kawałku ubitego fileta z kurczaka.

5. Kolejna sztuczka uratuje cię od kłopotów z nitkami i wykałaczkami! Aby utrzymać roladki w idealnym kształcie, po prostu zawiń je w folię (najlepiej w dwie warstwy), jak cukierki, ostrożnie owijając brzegi.

6. Piecz rolady w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

7. Wyjmij gotowe roladki z folii i nie wylewaj sosu, który zgromadził się w środku podczas pieczenia – jest to jeden ze składników przyszłego sosu.

8. Czas zrobić sos! Pokrój cebulę i pozostałe grzyby na małe kostki. W oleju roślinnym smaż cebulę, aż się zeszkli, dodaj grzyby i duś przez kilka minut. Dodaj mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj.

9. Dodaj bulion grzybowy i sok mięsny na patelnię. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Po 5 minutach wlej na patelnię śmietanę. Sos jest gotowy!

10. Jeśli gotujesz dla dużej rodziny i chcesz zaskoczyć gości spektakularną porcją, ostrożnie złóż całość w naczyniu do pieczenia, zalej sosem, przykryj folią i włóż do piekarnika na 10–15 minut rozgrzanego do 180 st.

Życzę Smacznego!

error: Content is protected !!