Pyszne winogrona przygotowane w słoiki na zimę. Spróbuj, a przekonasz się, że o każdej porze roku smakują niesamowicie

Szukasz sprawdzonego przepisu na przygotowanie winogrona w słoiki? Poniższy przepis właśnie taki jest, smak winogrona w syropie zachwyci nie jedno podniebienie.

Do przygotowania takich przetworów możesz wykorzystać każdy rodzaj winogrona. Wystarczy dokładnie je umyć, następnie umieścić w słoikach. Wykorzystać możesz je do przygotowania pysznych deserów, jak i po prostu zajadać je ze słoika. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1,5 kg ciemnego winogrona
  • 1 kg białego winogrona
  • 2 l wody
  • 4 łyżki cukru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Dokładnie umyj pod bieżącą woda wszystkie przygotowane owoce.

 

2.Do odpowiednio umytych słoików wkładaj połowę jasnych , następnie ciemnych owoców. Do słoików wyspy łyżkę cukru, po czym całość zalej ciepłą wodą.

3.Odpowienio zamknięte słoiki przełóż do dużego garnka, którego dno jest wyłożone ścierką. Do garnka wlej wodę, tak aby pokrywki się nie zanurzały, następnie połóż na garnek pokrywkę.

 

4.Taik przygotowane słoiki gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie winogrono w słoikach jest gotowe!

Pamiętaj, aby gorące słoiki układać do góry dnem , po czym koniecznie przykryj je kocem lub ręcznikiem. Pozostaw tak, do momentu, aż całkowicie ostygną. Dzięki tak przygotowanym owocom Twoje desery będą o wiele lepiej smakowały Życzę smacznego!

error: Content is protected !!