Pyszny chrupiący kalafior- tak przygotowany zawsze szybko znika z talerzy.

Uwielbiam przygotowywać w ten sposób kalafior. Moja rodzina jest nim zachwycona. Kalafior jest bardzo delikatny oraz niesamowicie soczysty.

SKŁADNIKI:
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g kalafiora
  • 100 ml octu winnego
  • 1,5 l wody
  • Szczypta soli, pieprzu, natka pietruszki oraz oliwa z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE:

1.  Na samym początku dokładnie umyj kalafior, po czym pokrój go na różyczki. Jeśli są duże , koniecznie podziel je na połowę.

2. Około 8 minut gotuj pokrojonego kalafiora w wodzie. Sprawdzaj co jakiś czas, aby się nie rozgotował.

3. W dużej misce wymieszaj zimną wodę oraz ocet, po czym włóż do niej kawałki ugotowanego kalafiora.

4. Po kilku minutach wyłóż kalafiora na ręcznik papierowy i dokładnie go osusz, następnie rozgrzej olej na patelni i podsmażaj go na złoty kolor.

5. Dla lepszego smaku przypraw solą, pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Tak przygotowany kalafior włóż do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozpływaj się nad wspaniałym smakiem pysznego chrupiącego kalafiora.

Smacznego!

error: Content is protected !!