Rogaliki zawsze cieszą się powodzeniem, przy każdej okazji. Zawdzięczamy to ich delikatnej konsystencji oraz najróżniejszym nadzieniom. Zawsze istnieje możliwość wyboru ulubionego nadzienia i dodatków, dzięki którym wszyscy będą zachwyceni. Moje dzieci uwielbiają takie rogaliki z Nutellą lub marmoladą.
Podwijaj więc rękawy i zabieraj się do roboty!
Przygotuj również swoje ulubione nadzienie.
1. Do miski wsyp trochę mąki i wlej śmietanę oraz pokrojone w kostkę masło. Teraz posiekaj nożem, aby uzyskać kruszonkę.
2. Następnie przełóż ją na blat roboczy, dodaj resztę mąki i ugnieć miękkie i elastyczne ciasto.
3. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj, a w razie konieczności podsypuj mąką.
5. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podziel nożem na osiem równych trójkątów.
6. Na każdym nałóż porcję nadzienia i zwiń trójkąty do wierzchołka.
Ułóż rogaliki na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.
7. Piecz rogaliki w piekarniku, rozgrzanym do 200 °C przez 15-20 minut. Przed podaniem, rogaliki posyp cukrem pudrem.