Do przygotowania tej rolady, możesz również wykorzystać ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu i jest to dodatkowa zaleta tego dania. Nikt przecież nie lubi marnować jedzenia… Do dzieła!
1. Zacznij od przygotowania nadzienia: Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na dużej, rozgrzanej patelni z olejem. Potem dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i poszatkowaną kapustę. Duś na wolnym ogniu do miękkości, a pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj również trochę oleju, cukier i paprykę.
2. Obrane ziemniaki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, potem odcedź, ugnieć na gładkie puree i ostudź. Następnie dodaj jajko, mąkę, pieprz i dobrze wymieszaj masę ziemniaczaną.
3. Rozłóż folię spożywczą na blacie kuchennym i równomiernie rozłóż na niej masę ziemniaczaną. Na środek, nałóż nadzienie z kapusty i zawiń je ciasno w masie ziemniaczanej, sklejając wszystkie brzegi.
4. Teraz przełóż roladę do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem i piecz w piekarniku na złoty kolor. Gotowe!