Kilka prostych i łatwo dostępnych składników i łatwość przygotowania roladek pekińskich sprawia, że z prawdziwą przyjemnością oglądasz uśmiechnięte buzie nawet najmłodszych pociech. Robię je według tego, sprawdzonego przepisu od wielu lat i gorąco polecam. Do dzieła!
1. Oddziel 9 liści z kapusty pekińskiej, odetnij najgrubsze miejsca i rozbij środek liścia tłuczkiem.
2. W misce, roztrzep jajka z solą i pieprzem, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
3. W przygotowanym cieście, zanurzaj liście kapusty i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
4. Czas na nadzienie: Szynkę pokrój w drobną kosteczkę, ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
5. Potem, dodaj pokrojone w drobną kosteczkę pomidory i drobno pokrojony szczypiorek. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, majonezem i dokładnie wymieszaj.
6. Na usmażonych liściach w cieście, nałóż porcje nadzienia i zawiń w rulonik. Gotowe!
Smakowite roladki pekińskie, świetnie smakują w towarzystwie świeżego pieczywa. To doskonała przekąska lub kolacja dla całej rodziny. Smacznego!