Sałatka Szyszki – Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Nikt nie jest w stanie jej się oprzeć

Oprócz dobrego smaku i tradycyjnych potraw, najważniejsza w Święta jest również oprawa. Pięknie udekorowany stół, stroiki i ozdoby wprowadzają nas w niepowtarzalny klimat i potęgują doniosłość chwili.

Zarówno moja babcia, mama i ja, uwielbiamy również w niezwykły sposób ozdabiać nasze potrawy. Dzięki temu nikt nie jest w stanie im się oprzeć i znikają ze stołu w kilka chwil. Każda sałatka, przygotowana w ten sposób sprawia, że zajadamy się nią zarówno ustami jak i oczami. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 ziemniaki
  • 100 g ugotowanej piersi z kurczaka
  • 100 g szynki
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 50 g groszku konserwowego
  • 50 g ulubionego sera twardego
  • 50 g kukurydzy konserwowej
  • 100 g marynowanych pieczarek
  • 3 jajka
  • Cebula
  • 500 g majonezu
  • Łyżka octu
  • Łyżeczka cukru
  • Do dekoracji: płatki kukurydziane, świeże zioła, migdały lub orzechy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane ziemniaki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, jajka ugotuj na twardo. Cebulę, pokrój w pół piórka i przełóż do miski, dodaj cukier, ocet i zalej gorącą wodą. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

 

2. Ugotowane wcześniej ziemniaki, jajka, kurczaka, szynkę, ogórki i marynowane grzybki, pokrój w kosteczkę, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy.

3. W osobnych miseczkach, wymieszaj następujące składniki: W pierwszej – ziemniaki, kurczak, jajko i kukurydza. W drugiej – ogórki, szynkę, jajko, groszek i ziemniaki. W trzeciej – ziemniaki, pieczarki, cebula, jajko i ser.

 

4. Tak przygotowane, wymieszane składniki, ułóż na dużym talerzu obok siebie, formując podłużny i owalny kształt. Wszystkie wysmaruj majonezem.

5. Do dekoracji użyj płatków kukurydzianych (pięknie wyglądają również migdały lub płatki migdałowe oraz pestki dyni) i świeżych ziół. Jeśli zdecydujesz się na migdały, pamiętaj o namoczeniu ich wcześniej w wodzie przez 3-4 godziny, a następnie wysuszeniu ich w piekarniku. Jeśli na pestki z dyni – upraż je wcześniej na suchej patelni.

Udekoruj na chwilę przed podaniem, wtedy zachowają chrupkość i będą zdecydowanie smaczniejsze. Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!