Sałatka z marynowanymi pieczarkami – Warstwowa piękność, która zachwyci wszystkich gości swoim wyjątkowym smakiem

Piękna, warstwowa sałatka, która na moim Świątecznym stole gości już od wielu lat.
S

Przygotujesz ją szybko z łatwo dostępnych składników i z prawdziwą przyjemnością. Doskonałe połączenia smaków sprawia, że bliscy nie mogą jej się oprzeć i błyskawicznie znika ze stołu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g marynowanych pieczarek
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 5 jajek
  • 250 g ziemniaków
  • Pęczek szczypiorku
  • 100 g majonezu
  • Pęczek koperku
  • 30 g twardego ulubionego sera
  • Kilka nasion granatu lub jagody kaliny
  • Szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Fileta z kurczaka, ugotuj w lekko osolonej wodzie, potem go wystudź i pokrój w kosteczkę. Ser, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, jajka ugotuj na twardo. Gdy ziemniaki wystygną, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Jajka obierz, oddziel białka od żółtek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marynowane pieczarki, pokrój w kosteczkę, szczypiorek posiekaj.

3. Sałatkę, układaj warstwami: Najpierw warstwa ziemniaków, posmarowanych majonezem.

4. Następnie, szczypiorek i marynowane pieczarki, wysmarowane majonezem.

5. Potem, żółtka i filet z kurczaka, wysmarowane majonezem. Na koniec, białka i żółty ser.

6. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, udekoruj sałatkę świeżym koperkiem i jagodami kaliny lub granatem. Życzę smacznego i Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!