Schabowe pod pierzynką – Połączenie tych smaków, to prawdziwe dzieło kulinarne. Tak dobrego schabu jeszcze nie jadłam

Kotlety schabowe w tradycyjnej panierce, nie zawsze są miękkie i delikatne. Za mało rozbite i zbyt krótko smażone, mogą okazać się twarde i gumowate. Ponieważ bardzo lubię schabowe i dość często goszczą na moim stole w najróżniejszej postaci, dzielę się dziś z Wami genialnym przepisem na schab pod pierzynką.

 

Zapiekane mięso w piekarniku, pod pyszną i aromatyczną pierzynką to prawdziwe niebo w gębie. Danie pięknie wygląda, więc doskonale prezentuje się na świątecznym i uroczystym stole. To smaczne i sycące danie na każdą okazję i dla każdego. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Schab wieprzowy 600 g
  • Cebula 1 szt.
  • Twardy ser 200 g
  • Jajka 4 szt.
  • Jogurt naturalny 6 łyżek
  • Sól 1,5-2 łyżeczki
  • Czarny mielony pieprz 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab,pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie, każdy kotlet rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.

 

2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podobnie jak ser żółty. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj jogurt naturalny i dobrze wymieszaj. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

 

3. Na dno naczynia żaroodpornego, ułóż równomiernie pokrojoną cebulę, a na niej przyprawione kotlety schabowe. Na wierzch, rozłóż równomiernie pierzynkę serowo-jajeczną.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, podziel schab na porcje i czekaj na pochwały. Kotlety zawsze są delikatne, soczyste i miękkie, wprost rozpływają się w ustach. Musisz przyznać, że schab przygotowany według tego przepisu, to danie idealne. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie. Smacznego!

 

 

Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi.

error: Content is protected !!