Masz ochotę na coś słodkiego? Poznaj przepis na szybki sernik karmelowy bez pieczenia

Marzy Ci się pyszny sernik karmelowy? Już spieszę z przepisem! Możesz zrobić go bez pieczenia, czyli łatwo i szybko. Wyjdzie, nawet jeśli nie masz zdolności kulinarnych. Przygotowanie sernika karmelowego bez pieczenia i gotowania zajmie Ci dosłownie kilka minut. Zaskocz siebie i bliskich wyśmienitym deserem.

 

 

Czego będziesz potrzebować do zrobienia karmelowego sernika?

Do zrobienia sernika potrzebować będziesz 200 g ciastek Lotus o smaku karmelowym. Pięć z nich posłuży Ci do udekorowania deseru. Zaopatrz się też w kostkę miękkiego twarogu (250 g) oraz w 100 g serca mascarpone. Potrzebne będzie Ci też trochę masła, którym posmarujesz ciastka. Do słodzenia użyj cukru pudru. Do zrobienia sernika niezbędne jest też 300 ml śmietany, którą ubijesz oraz łyżka cukru i kilka kropli esencji waniliowej. Możesz też użyć szczypty proszku waniliowego do smaku zamiast esencji/olejku.

 

Jak przygotować sernik karmelowy bez pieczenia?

Z opakowania ciastek odłóż pięć sztuk, które wykorzystasz potem do dekoracji, a resztę wymieszaj za pomocą robota kuchennego. Krem do deseru zrobisz z twarożku, mascarpone i cukru pudru. Wymieszaj sery i cukier. Pamiętaj o tym, że ciastka już same w sobie są słodkie, więc nie przesadzaj z nadmiernym dosładzaniem deseru.

 

Będą Tobie potrzebne salaterki lub kubeczki deserowe, w których podasz sernik. Na spód kubeczka wylej połowę masy ciasteczkowej, po czym polej ją niewielką ilością roztopionego masła. Potem nałóż na to krem serowy. Następną warstwą będzie masa serowa. Posmaruj ja odrobiną rozpuszczonego masła.

 

Kolejnym korkiem jest ubicie śmietany oraz wymieszanie jej z cukrem pudrem i esencją waniliową. Pamiętaj o tym, aby powstała sztywna piana. Osłodzoną bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i za jego pomocą nałóż na przygotowany deser w kubku.

 

 

Możesz też poeksperymentować i przygotować sernik karmelowy w nieco innym wydaniu. Zamiast śmietany zastosuj budyń. Może być on zarówno gotowany, jak i surowy. W sprzedaży znajdują się nawet budynie o smaku karmelowym, ale równie dobrze nada się waniliowy lub nawet śmietankowy. Na koniec udekoruj deser ciasteczkami. Możesz też zrobić posypkę z okruchów ciastek lub zetrzeć na tarce parę kostek czekolady i umieścić wiórki czekoladowe na wierzchu sernika.

error: Content is protected !!