Sernik królewski z bakaliami- taki deser zachwyci nie jedno podniebienie. U nas szybko znika z talerzy

Najczęstszym przygotowanym ciastem w naszych domach jest sernik.

Istnieje bardzo dużo różnych przepisów na sernik, jednak poniższy przepis nie ma sobie równych. Jego wspaniały delikatny smak zachwyca podniebienia wszystkich domowników oraz zaproszonych gości. Koniecznie musisz go spróbować, a na pewno będziesz pod wrażeniem.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 600 g twarogu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 70 g suszonych moreli
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g prażonych włoskich orzechów
  • 50 g rodzynek
  • 100 g figi
  • Wanilia do smaku
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Łyżeczka skórki z cytryny
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • Szczypta soli
  • Cukier puder
  • 3 białka jaj
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W dużej misce połącz ze sobą takie składniki jak: twaróg, sok oraz skórkę z cytryny, żółtka, proszek do pieczenia, skrobie kukurydzianą, cukier, wanilię, kaszę mannę jak i masło. Mieszaj za pomocą miksera do uzyskanie jednolitej konsystencji.

2.W osobnej misce ubij mikserem białka z dodatkiem szczypty soli, następnie dokładnie ubite powoli dodawaj do miski z twarogiem. Całość dokładnie wymieszaj po czym dodawaj bakalie. Pora na przygotowanie blachy do pieczenia. Do dokładnie wysmarowanej blachy , wlej otrzymaną masę twarogową. Wyrównaną masę posmaruj kwaśną śmietaną.

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160-170 stopni i piecz otrzymane ciasto przez 60 minut. Po tym czasie odstaw na bok ,aby całkowicie ostygło, następnie dokładnie obsyp wierzch cukrem pudrem. Gotowe ostygnięte ciasto podawaj domownikom oraz zaproszonym gościom. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!