Sernik z suszonymi śliwkami – Doskonały i nie zapomniany smak ciasta, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

Gdy nadchodzi taki czas, kiedy świeże owoce sezonowe są trudno dostępne, zawsze sięgam po przepis, który w równie smacznym stopniu pozwoli mi wykorzystać owoce kandyzowane, mrożone lub suszone.

 

Do jego przygotowania, potrzebujesz łatwo dostępnych składników, a większość z nich zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Suszone śliwki, możesz również z powodzeniem zastąpić suszonymi morelami, daktylami lub rodzynkami. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 200 g
  • Twaróg 200 g
  • Jajka 3 szt.
  • Suszone śliwki 225 g
  • Masło 100 g
  • Cukier 100 g
  • Likier z czarnej porzeczki 50 ml
  • Orzechy laskowe 30 g
  • Cukier waniliowy – do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Suszone śliwki, namocz przez kilka godzin w likierze z czarnej porzeczki. Jeśli nie masz likieru, zastąp go wodą, herbatą lub innym, słodkim likierem.

 

2. Twaróg, zblenduj z 60 g cukru, 2 jajkami i 1 żółtkiem oraz cukrem waniliowym.

 

3. W osobnej misce, wymieszaj pozostałą mąkę z miękkim masłem, 25 g cukru, mlekiem, zmielonymi, uprażonymi wcześniej orzechami laskowymi i białkiem 1 jajka. Zagnieć gładkie ciasto i wyłóż je do formy o średnicy 20-23 cm, formując brzegi.

 

4. Na spód ciasta, poukładaj suszone i namoczone wcześniej śliwki i zalej je masą serową, wygładzając wierzch.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40-45 minut. Gotowe!

 

Pyszny sernik ze śliwkami, świetnie smakuje do filiżanki popołudniowej, aromatycznej kawy lub herbaty z bliskimi lub z przyjaciółmi. Smacznego!

error: Content is protected !!