Do jego przygotowania, potrzebujesz łatwo dostępnych składników, a większość z nich zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Suszone śliwki, możesz również z powodzeniem zastąpić suszonymi morelami, daktylami lub rodzynkami. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Do dzieła!
1. Suszone śliwki, namocz przez kilka godzin w likierze z czarnej porzeczki. Jeśli nie masz likieru, zastąp go wodą, herbatą lub innym, słodkim likierem.
2. Twaróg, zblenduj z 60 g cukru, 2 jajkami i 1 żółtkiem oraz cukrem waniliowym.
3. W osobnej misce, wymieszaj pozostałą mąkę z miękkim masłem, 25 g cukru, mlekiem, zmielonymi, uprażonymi wcześniej orzechami laskowymi i białkiem 1 jajka. Zagnieć gładkie ciasto i wyłóż je do formy o średnicy 20-23 cm, formując brzegi.
4. Na spód ciasta, poukładaj suszone i namoczone wcześniej śliwki i zalej je masą serową, wygładzając wierzch.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40-45 minut. Gotowe!
Pyszny sernik ze śliwkami, świetnie smakuje do filiżanki popołudniowej, aromatycznej kawy lub herbaty z bliskimi lub z przyjaciółmi. Smacznego!