Sezamowe bułeczki – Na słodko, czy na słono, zawsze smakują fantastycznie. Koniecznie musisz spróbować

Delikatne bułeczki możesz jeść na słodko lub na słono jak i z dodatkiem nadzienia lub bez. Twoim domownikom na pewno spodoba się ten przepis.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 7 filiżanek mąki pszennej
  • 10 gram suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka sezamu
  • 150 ml wody
  • 100 gram masła
  • Łyżka soli
  • 50 gram miodu
  • Szklanka jogurtu naturalnego
  • Składniki na nadzienie: twarożek na słodko, ser, masło itp.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do miski wlej ciepła wodę i mleko m następnie dodaj drożdże i sól, wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę pszenna , jogurt naturalny i jajka. Zrób z tego ciasto i odłóż na 2 godziny przykryte ręcznikiem.

2. Przełóż na blat i podziel na dwie części. Z każdej części wytnij po pięć jednakowych kawałków.

3. Każdy po kolei kawałek zawijaj z nadzieniem lub zmiękczonym masłem. Na kawałku masła można położyć kawałeczek sera , następnie zawinąć w rulon.

4. Do miski wlej 150 l wody i dodaj 50 gram miodu , wymieszaj dokładnie i zamocz w tym sosie każdą bułkę. Blachę przykryj papierem do pieczenia i połóż gotowe bułki, które wcześniej posyp sezamem. Jeśli masz ochotę to na górnej stronie przetnij pionowe paski , a bułeczki będą piękniej wyglądały.

 

5. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!

error: Content is protected !!