Odkąd mam ten przepis, moja rodzina pokochała smak śledzia i z chęcią szykuję kolejną porcję.
Od tej pory, nie zrobisz go już w żaden inny sposób. Do dzieła!
1. Oczyszczone matiasy, namocz w misce z zimną wodą przez co najmniej 2 godziny.
Pamiętaj że w tym czasie, musisz wymieniać wodę na świeżą przynajmniej 4 razy.
2. Następnie, osusz płaty śledziowe papierowym ręcznikiem i poukładaj w misce. W szklance zimnej wody, wymieszaj 2 łyżki oleju i ocet. Dobrze wymieszaj i zalej przygotowaną mieszanką śledzie w misce. Odstaw na kolejne 1,5-2 godzin. Cebulę obierz, pokrój w piórka i posól, aby zmiękła.
3. Teraz osusz płaty śledziowe ręcznikiem papierowym i pokrój je na kawałki o wielkości 3-4 cm.
4. Układaj śledzie naprzemiennie z cebulką w słoiku, a na koniec zalej olejem tak, aby je całkowicie przykrył.
5. Śledzie z cebulką w oleju przygotowane w ten sposób, przechowuj w lodówce, co najmniej przez 4-5 dni przed podaniem. Gotowe!