Śledź z cebulką w oleju – Przepis idealny dla wszystkich miłośników śledzi w wyjątkowym wydaniu

Genialny matias cebulką w oleju smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się również na świątecznym lub uroczystym stole.

 

Odkąd mam ten przepis, moja rodzina pokochała smak śledzia i z chęcią szykuję kolejną porcję.

Od tej pory, nie zrobisz go już w żaden inny sposób. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 6-7 matiasów,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%,
  • 2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 cebule.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyszczone matiasy, namocz w misce z zimną wodą przez co najmniej 2 godziny.
Pamiętaj że w tym czasie, musisz wymieniać wodę na świeżą przynajmniej 4 razy.

 

2. Następnie, osusz płaty śledziowe papierowym ręcznikiem i poukładaj w misce. W szklance zimnej wody, wymieszaj 2 łyżki oleju i ocet. Dobrze wymieszaj i zalej przygotowaną mieszanką śledzie w misce. Odstaw na kolejne 1,5-2 godzin. Cebulę obierz, pokrój w piórka i posól, aby zmiękła.

 

3. Teraz osusz płaty śledziowe ręcznikiem papierowym i pokrój je na kawałki o wielkości 3-4 cm.

4. Układaj śledzie naprzemiennie z cebulką w słoiku, a na koniec zalej olejem tak, aby je całkowicie przykrył.

 

5. Śledzie z cebulką w oleju przygotowane w ten sposób, przechowuj w lodówce, co najmniej przez 4-5 dni przed podaniem. Gotowe!

 

Musisz przyznać, że smakują wyśmienicie, prawda? Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!

error: Content is protected !!