Jednak nie ma nic lepszego jak pyszne, domowe ciasteczka, przygotowane samodzielnie w domu ze sprawdzonych i dobrej jakości składników. Oczywiście łatwiej jest wyskoczyć do pobliskiego sklepu i kupić pierwszą lepszą, wątpliwej jakości paczkę ciastek, ale zdrowie i samopoczucie naszych bliskich jest zdecydowanie najważniejsze.
Ciasteczka tureckie, według tego genialnego przepisu zaskoczą Twoich bliskich, a smakiem biją na głowę nawet najlepsze sklepowe specjały. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W małym garnuszku na średnim ogniu, zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej masło. Potem dodaj przesianą mąkę i mieszaj do czasu, aż masa stanie się gładka i jednolita.
2. Teraz zdejmij masę z ognia i dodaj do niej jajka, dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto, przełóż do szprycy cukierniczej.
3. W głębokiej patelni lub garnku, dobrze rozgrzej olej i szprycą wyciskaj do niego podłużne ciasteczka tak, aby się nie dotykały.
4. Smaż z każdej strony na złoty kolor i usuń nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.
5. Doprowadź do wrzenia 200 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
6. Włóż ciasteczka do przygotowanego syropu i zostaw w nim przez 10 minut. Gotowe!