Jeżeli kurczak należy do Twoich ulubionych dań i zastanawiasz się, jak przygotować go, by zawsze był soczysty i miękki – koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Soczysty i miękki kurczak? Od dziś nie ma przed Tobą tajemnic. Ten przepis jest genialny!

Delikatne, soczyste mięso i lekko chrupiąca skórka – teraz tylko takiego kurczaka będziesz robić na obiad. Rodzina będzie zachwycona!

Potrzebujesz:

  • pół kilograma piersi z kurczaka

Składniki na marynatę:

  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka skrobii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (można go zastąpić octem ryżowym lub sokiem z cytryny)
  • czarny pieprz mielony do smaku

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem ryżowym)
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki sosu sojowego

Zabieramy się do pracy:

Mięso kroimy na niewielkie cząstki. Wszystkie składniki na marynatę dobrze mieszamy w większej misce. Następnie wkładamy do niej kawałki kurczaka i mieszamy, aż całe mięso dobrze pokryje się miksturą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia na pół godziny.

Bierzemy drugą miskę i wlewamy do niej wszystkie składniki na sos. Mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju roślinnego. Kiedy będzie gorący, przekładamy na niego kawałki kurczaka. Smażymy je dokładnie z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

Kiedy kurczak pięknie się zrumieni, skręcamy gaz lub moc pod patelnią i całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Podgrzewamy przez 2 minuty, aż mięso przejdzie aromatem sosu.

Polecamy podawać kurczaka obsypanego szczypiorkiem z ryżem ugotowanym na sypko.

error: Content is protected !!